Monthly Archives: Kwiecień 2017

 

W dniu 21.04.2017 mieliśmy przyjemność skorzystania z zaproszenia wychowawców i wychowanków Mieszkania Wychowawczego przy ul. Hutniczej WPOW w Siemianowicach Śląskich na uroczystość zorganizowaną  w ramach konkursu plastyczno-technicznego w odsłonie „ Wielkanocna Kartka”.

Organizatorzy zapewnili uczestnikom spotkania przyjazną atmosferę, ciekawą zabawę i słodki poczęstunek. Wspólnie bawiliśmy się w układanie puzzli z przesłaniem świątecznym, szukanie zapakowanych niespodzianek, odpowiadanie na zagadkowe pytania w tematyce świątecznej. Następnie przedstawiciele grup biorących udział w konkursie  oceniali zaprezentowane prace zgodnie z zasadą „Fair play”.  Wybór najładniejszej pracy nie był łatwy, ponieważ uczestnicy wykazali się dużą wyobraźnią, starannością, a w swoich pracach  wykorzystali rozmaite techniki i materiały.

Naszą konkursową kartkę wykonały wychowanki Kinga Gąska, Nicola Pasińska, Karolina Jastrzębska, a prezentacji pracy dokonała przedstawicielka grupy wychowawczyni Sylwia Pawlik.

Z pośród tak wielu bardzo dobrych prac nasza otrzymała sześć punktów, co pozwoliło nam zdobyć trzecie miejsce. Dzieci bardzo ucieszyły się z osiągniętego sukcesu, nagrody i wspólne spędzonego czasu.

Autor wiadomości: Sylwia Pawlik

19.04.2017 w katowickim Polu do Popisu przy ulicy Batorego 3a odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego dla dzieci ze śląskich placówek opiekuńczo – wychowawczych zorganizowanego z inicjatywy katowickiego Domu Dziecka Stanica. W tym roku udział w zmaganiach wzięło 11 drużyn z 3 miast śląska (drużyna z Piekar nie mogła niestety dotrzeć). Imprezę objął honorowym Patronatem Prezydent Miasta Katowic Marcin Krupa. Jak co roku  staraliśmy się zapewnić dzieciom dobrą zabawę i integrację, co widząc fotografie z imprezy, chyba się udało.

DSC_0020 DSC_0033 DSC_0077

W tym roku organizatorzy wydarzenia porwali uczestników na kulinarną podróż do Azji. Trzyosobowe drużyny w 4 rundach półfinałowych musiały przygotować wylosowaną potrawę pochodzącą z Japonii, Wietnamu, Tajlandii, Indii. W finale spotkały się cztery drużyny, które musiały ugotować Chińskiego Kurczaka Gong Bao. Każda z potraw była oceniana przez jury w składzie: Miuosh – śląski raper i promotor Katowic, Daniel Wanke – szef kuchni Pola do popisu, Anna Meres –autorka magazynu świadomych rodziców OMatko oraz Marcin Ceran – autor bloga kulinarnego Pojedzone.

W finale spotkały się drużyny: z Fundacji Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”, Domu Dziecka Stanica, Domu Dziecka Tęcza i Centrum Administracyjnego „Wspieranie w rozwoju”.

Pierwsze miejsce i główne nagrody zdobyły dzieci z Fundacji Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”, drugie miejsce przypadło ex aequo Domom Dziecka Stanica i Tęcza, a na pozostałym miejscu na podium stanęło Centrum Administracyjne „Wspieranie w rozwoju”. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i do zobaczenia w przyszłym roku. 🙂

Na zdjęciu: zwycięzca tegorocznego konkursu-  Fundacja Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”

DSC_0086

Drużyny, które zajęły drugie miejsce: Dom Dziecka Stanica, Dom Dziecka Tęcza.

3 miejsce

i zdobywcy miejsca III – Centrum Administracyjne „Wspieranie w rozwoju”

3 miejsce