19.04.2017 w katowickim Polu do Popisu przy ulicy Batorego 3a odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego dla dzieci ze śląskich placówek opiekuńczo – wychowawczych zorganizowanego z inicjatywy katowickiego Domu Dziecka Stanica. W tym roku udział w zmaganiach wzięło 11 drużyn z 3 miast śląska (drużyna z Piekar nie mogła niestety dotrzeć). Imprezę objął honorowym Patronatem Prezydent Miasta Katowic Marcin Krupa. Jak co roku  staraliśmy się zapewnić dzieciom dobrą zabawę i integrację, co widząc fotografie z imprezy, chyba się udało.

DSC_0020 DSC_0033 DSC_0077

W tym roku organizatorzy wydarzenia porwali uczestników na kulinarną podróż do Azji. Trzyosobowe drużyny w 4 rundach półfinałowych musiały przygotować wylosowaną potrawę pochodzącą z Japonii, Wietnamu, Tajlandii, Indii. W finale spotkały się cztery drużyny, które musiały ugotować Chińskiego Kurczaka Gong Bao. Każda z potraw była oceniana przez jury w składzie: Miuosh – śląski raper i promotor Katowic, Daniel Wanke – szef kuchni Pola do popisu, Anna Meres –autorka magazynu świadomych rodziców OMatko oraz Marcin Ceran – autor bloga kulinarnego Pojedzone.

W finale spotkały się drużyny: z Fundacji Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”, Domu Dziecka Stanica, Domu Dziecka Tęcza i Centrum Administracyjnego „Wspieranie w rozwoju”.

Pierwsze miejsce i główne nagrody zdobyły dzieci z Fundacji Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”, drugie miejsce przypadło ex aequo Domom Dziecka Stanica i Tęcza, a na pozostałym miejscu na podium stanęło Centrum Administracyjne „Wspieranie w rozwoju”. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i do zobaczenia w przyszłym roku. 🙂

Na zdjęciu: zwycięzca tegorocznego konkursu-  Fundacja Dla Ludzi Potrzebujących Pomocy „Gniazdo”

DSC_0086

Drużyny, które zajęły drugie miejsce: Dom Dziecka Stanica, Dom Dziecka Tęcza.

3 miejsce

i zdobywcy miejsca III – Centrum Administracyjne „Wspieranie w rozwoju”

3 miejsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *